Friday, February 04, 2011

Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς των Οδηγών ( POINT SYSTEM )

Άρθρο 107 του Κ.Ο.Κ.

Με απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης καθιερώνεται Σύστημα Ελέγχου της Συμπεριφοράς των Οδηγών [Σ.Ε.Σ.Ο.] όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης , δηλαδή όχι μόνο των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αλλά και των μοτοποδηλάτων, των αγροτικών οχημάτων-μηχανημάτων καθώς και των μηχανημάτων έργων .
Με την υπόψη απόφαση :
Έγινε επαναξιολόγηση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. που είχαν ενταχθεί στο Σ.Ε.Σ.Ο. και ορισμένες από αυτές αφαιρέθηκαν διότι κρίθηκαν παραβάσεις δευτερεύουσας σημασίας , ενώ εισήχθηκαν νέες των άρθρων 42 [ αλκοόλ - τοξικές ουσίες ], 20 [ υπέρβαση ορίου ταχύτητας άνω των 40 χιλ. ανά ώρα ] και 82 [ αντικανονικός πρόσθετος εξοπλισμός οχημάτων ] .
Αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των τροχαίων παραβάσεων που υπάγονται στο Σ.Ε.Σ.Ο. σε δύο [2] χρόνια για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και σε τέσσερα [4] χρόνια για όσους έχουν ερασιτεχνική άδεια οδήγησης.
Έγινε αναβαθμολόγηση των παραβάσεων του Σ.Ε.Σ.Ο. λαμβάνοντας υπόψη την επίπτωση κάθε παράβασης στην οδική ασφάλεια και καθιερώθηκαν τρεις κατηγορίες βαθμών ποινής στους παραβάτες - οδηγούς , δηλαδή 7,5 και 3 βαθμοί, έναντι των 5,4,3,2 βαθμών που ίσχυαν . Ειδικότερα και μόνο για την υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας πάνω από 60 χιλ. ανά ώρα προβλέπεται επιβολή ποινής 9 βαθμών .
Η αφαίρεση της άδειας οδήγησης θα γίνεται με την συμπλήρωση είκοσι πέντε [25] βαθμών, η ειδοποίηση θα στέλνεται με τη συμπλήρωση δέκα πέντε [15] βαθμών, ενώ το διάστημα αφαίρεσης της άδειας οδήγησης είναι έξι [6] τουλάχιστον μήνες, αν η άδεια αφαιρείται πρώτη φορά. Αν ο ίδιος παραβάτης - οδηγός συμπληρώσει το όριο των [25] βαθμών ποινής και άνω, για δεύτερη φορά εντός πενταετίας από την επαναχορήγησή της, η άδεια αφαιρείται για διάστημα ενός [1] έτους.
Αν συμπληρώσει το όριο των [25] βαθμών ποινής και άνω, για τρίτη ή περισσότερες φορές εντός πενταετίας από την προηγούμενη επαναχορήγησή της, η άδεια αφαιρείται εκ νέου για διάστημα δύο [2] ετών κάθε φορά μετά τη δεύτερη.
Η επανεξέταση [θεωρητική και πρακτική] οδηγού του οποίου η άδεια αφαιρέθηκε με το Σ.Ε.Σ.Ο. , θα γίνεται μετά από προηγούμενη υποχρεωτική, θεωρητική και πρακτική, εκπαίδευση [για όσες από τις άδειες οδήγησης έχει καθιερωθεί] σε αριθμό μαθημάτων ίσο με το 50 % των προβλεπόμενων για τους υποψήφιους οδηγούς , με ιδιαίτερη έμφαση σε ύλη ή τομείς ανάλογους των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο έντυπο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης .
Η πρακτική εξέταση γίνεται στην ανώτερη κατηγορία της αφαιρεθείσας άδειας οδήγησης . Ως αύξουσα σειρά των κατηγοριών ή υποκατηγοριών [Α1-Β1 που πλέον καταργήθηκαν] των αδειών οδήγησης θεωρείται αφενός μεν η Α1, Α και αφετέρου η Β1, Β, Β+Ε, Γ, Δ, Γ+Ε ή Δ+Ε.

No comments: